Gyproc isolatiepanelen kunnen zeer goed ingezet worden voor een betere isolatie van je huis. Zo behoud je meer warmte, bespaar je energie en kun je geluidoverlast verminderen. We leggen je graag uit welke type isolatieplaten er bestaan, hoe deze geïnstalleerd worden en wat de prijzen zijn. Ook behandelen we eventuele vochtproblemen en isolatiematerialen.
Inhoud
- Toepassing
- Soorten Gyproc isolatiepanelen
- Voorkom vochtproblemen met Gyproc isolatiepanelen
- Voorbereiding installatie Gyproc isolatiepanelen
- Wat doen bij een vochtige muur?
- Installatie Gyproc isolatiepanelen
- Voordelen interne muurisolatie met Gyproc isolatiepanelen
- Nadelen interne muurisolatie met Gyproc isolatiepanelen
- Prijs Gyproc isolatiepanelen
Toepassing
Gyproc isolatiepanelen kunnen onder andere in een voorzetwand, plafond of scheidingswand. De isolerende laag zit bij Gyproc isolatiepanelen op de gipsplaat gekleefd. Dit zorgt voor een mooie afwerking, minder warmteverlies en meer geluidsisolatie. De soorten isolatiematerialen die je kunt combineren met een Gyproc gipsplaat zijn divers en behandelen we later.

Soorten Gyproc isolatiepanelen
Welke type Gyproc isolatiepaneel het meest geschikt is, hangt af van de toepassing en een beetje onderzoek is nodig om de beste oplossing voor je huis te vinden.
Stijve schuimplaten
Gyproc hardschuimplaten met isolatie zijn betere isolatoren dan de alternatieven en zijn dus dunner en nemen minder vloeroppervlak in beslag. Ze kunnen ook een damp remmende laag bevatten. Ze zijn echter duurder en de ventilatie is minder.
Minerale wol
Minerale wol zoals Rockwool of Knauf wordt veel gebruikt bij het plaatsen van een Gyproc isolatiepaneel.
Natuurlijke materialen
Schapenwollen, houtvezelisolatie of kurk zijn de beste opties voor mensen die op zoek zijn naar een goed ademend vermogen en die geïnteresseerd zijn in de milieuvriendelijkheid van een product. Natuurlijke materialen geven geen ‘gassen’ en komen uit hernieuwbare bronnen.
Voorkom vochtproblemen met Gyproc isolatiepanelen
Om vochtproblemen te helpen voorkomen, moet een damp remmende laag worden geïnstalleerd met Gyproc isolatiepanelen. Het binnenoppervlak van een geïsoleerde muur zal eerder warmer zijn, waardoor de kans op condensvorming kleiner wordt, maar er zullen gebieden zijn, op plaatsen waar een buitenmuur een binnenmuur samenkomen, die koud blijven.
Er is een duidelijk risico op condensvorming in die gebieden, meestal in hoeken op hoog niveau. Dit is in wezen een koude brug. Om dit te verhelpen, moeten we er zeker van zijn dat het niet mogelijk is om een (ingebeelde) rechte lijn van binnen naar buiten te tekenen zonder een volledige dikte van de isolatie te passeren.

Voorbereiding installatie Gyproc isolatiepanelen
De toestand van het muuroppervlak en of de muur vochtig is, moet voor de installatie Gyproc isolatiepanelen worden bekeken. De oppervlaktetoestand zal bepalen welke voorbereidende werkzaamheden nodig zijn, vooral als het gips moet worden afgehakt.
Het bepaalt ook:
- of isolatie kan worden bevestigd aan de muur met lijm;
- of mechanische bevestiging nodig zal zijn;
- als het afmeten noodzakelijk is om een vlak oppervlak te krijgen.
- Isolatie kan een vochtige muur slechter maken door de temperatuur van de muur te verlagen en door luchtverplaatsing over het interne oppervlak te verminderen (of te elimineren).
Wat doen bij een vochtige muur?
Er zijn slechts twee manieren om met een vochtige muur om te gaan: het creëren van een frame met een holte tussen de isolatie en de bestaande muur, of het vinden van de oorzaak van het vocht en het uitroeien ervan.
Als het gaat om de laatste, als je gelooft dat opstijgend vocht een mythe is, dan moeten andere opties dan het installeren van een dampdichte baan worden onderzocht. Vocht kan worden veroorzaakt door regenpenetratie door de muur zelf, in dat geval is interne isolatie een vergissing.
Het kan een lekkende goot, valpijp of overloop zijn, die gemakkelijk te repareren is. Het kan zijn dat de externe grondniveaus boven die van de binnenmuurniveau ‘s zijn opgebouwd.
Installatie Gyproc isolatiepanelen
Meestal worden Gyproc isolatiepanelen direct op de muur of het plafond gelijmd door middel van L-gips. Het isolatiedeel van de plaat zit tegen de muur aan en de gipsplaat aan de zichtbare kant. Bij een oneven of slecht oppervlak kan een houten of metalen structuur gemaakt worden waar de Gyproc isolatiepanelen vervolgens op worden vastgeschroefd of gehamerd. Na de plaatsing kun je de muur of het plafond bijvoorbeeld schilderen of behangen.
Voordelen interne muurisolatie met Gyproc isolatiepanelen
- Het is goedkoper dan externe muurisolatie (tot 50 procent minder)
- Het is misschien de enige optie als je niet extern kunt isoleren
Nadelen interne muurisolatie met Gyproc isolatiepanelen
- Het is minder effectief
- Het is waarschijnlijker dat het vochtig problemen veroorzaakt (dus veel planning vereist)
- Je verliest interne vloeroppervlakte
- Het is een meer ontwrichtend proces (mogelijk moet je de ruimtes verlaten waar aan gewerkt wordt)